Kedilerin Farelere "Kıyağı"





Kedilerin Farelere "Kıyağı"



Kedi-fare kovalamacası hepimizin iyi bildiği bir avcı-av ilişkisi örneği. Ancak, bilim insanları bu kovalamacanın farelere beklenmeyen bir avantaj sağladığını ortaya çıkardılar. Kedi kokusu çoğu kemirici hayvan için net bir “kaç!” sinyali; ama araştırmacılar, bu kokunun erkek fareleri daha “maço” yapan bir tür afrodizyak etkisi yaptığını düşünüyorlar! 

Daha önceki araştırmalar, kedi kokusunun farelerde yalnızca panik etkisi yarattığını ortaya koyuyordu. Araştırmacılar da, farelerin yaşadığı bu stres etkisinin, aşk yaşamlarını olumsuz etkilediğini düşünüyorlardı. Kurulan bağlantı son derece basitti: “kediden korkmuş bir fare, sevimli bir fare değildir”.

Ancak, 8 hafta süresince ortamda kedi kokusu bulundurularak yapılan bir deney sonucunda, farelerin saklanmaya eğilim göstermedikleri görüldü. Aksine, kedi kokusunu alan farelerin daha agresif hale geldikleri ve bu farelerin de dişilerce daha çekici bulundukları gözlendi. Bu bulgular sonucunda araştırmacılar, bağlantıyı da yeniden elden geçirmek zorunda kaldılar: “kediden korkmuş bir fare maçodur, ve maço erkek daha sevimlidir!”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder