Mavi Ayaklı Sümsük Kuşu




Mavi Ayaklı Sümsük Kuşu



İnsanların aşk, ya da karşı cinsi etkilemek adına yapmadığı ne var diye düşünebilirsiniz. Bunun için birçok yol var. Ama hayvanlar âlemi her zaman daha şaşırtıcı alternatiflerle dolu. Sözgelimi mavi ayaklı sümsük kuşu (Sula nebouxii) karşısındakini etkilemek için mavi ayaklarını gösteriyormuş. Ya bir kızı etkilemek için spor arabanızla hava yapın ya da güzel mavi ayaklarınızı gösterin ikisi de aynı amaca yönelik, aşk, ve türün devamını sağlamak. Erkeklerin ayakları ne kadar mavi olursa, çiftleşecek dişileri etkileme şansı da o denli yüksek oluyormuş.

İngilizce’de bu kuşlara “booby” diyorlar, mavi ayaklı olanları, kırmızı ve hatta gri ayaklı olanları da varmış. Galapagos adasında doğal düşmanları olmadan yaşayan bu “booby”ler gözünüze biraz sersem göründüyse haklısınız. Zaten bu ad da onlara İspanyolca bobo, yani aptal, saf arkadaş anlamında verilmiş. Sözcük diğer dillere booby olarak geçmiş.

Mavi ayaklı sümsük kuşları bu sevimli halleri ve hafif şapşal bakışlarıyla görenlerin yüzüne bir gülümseme yerleştiriyor. Ama , belki de doğanın bu taktiği gerçekten en doğru taktiktir, çünkü ne de olsa kadınlar onları güldüren erkeklerden hoşlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder