Motorola XOOM


singleimage



CES 2011 ile hayata merhaba diye Motorola XOOM tablet bilgisayar sahip olduğunu donanım ve yazılım ile farkını ortaya koymuştu. Android 3.0 Honeycomb işletim sistemini kullanan ilk tablet olma özelliği taşıyan tableti Türkiye’nin Tablet Geni olarak yakından tanımak ve tanıtmak istedik.

Kendinden emin bir tasarıma sahip olan Motorola Xoom, sahip olduğu kibar hatlarıyla çekici bir görselliğe sahip.10.1 inçlik ekranın özellikleri de gayet iyi. 160 dpi değerinde bir hassaslığı bulunan çoklu dokunmatik ekran,1280 x 800 piksellik görüntü sunarken, teknik anlamda WXGA sınıfına giriyor. iPad tabletler kadar hassas olan dokunmatik ekranı kullanırken herhangi bir sorun yaşanmıyor.

24,9 x 16,8 x 1,3 cm ebatlarında olan Motorola Xoom, 730 gramlık bir ağırlığa sahip. Çok hafif ağır bulduğumuz cihazı tek elle kullanmak bir süre sonra yorucu olabilir.
Üründe Nvidia Tegra 2 yonga seti bulunuyor. Çift çekirdekli 1 GHz frekansındaki işlemciye 1 GB DDR2 değerinde bir ara bellek (RAM) eşlik ediyor. Motorola XOOM, kullanıcılarına 32 GB’a kadar depolama alanısunabiliyor. Mikro SD yuvası ve HDMI bağlantı çıkışının yer aldığı üründe a/b/g/n türünde kablosuz bağlantı (Wi-Fi), Bluetooth 2.1 ve EDR USB 2.0 bulunuyor. Bu bilgilerin yanında her Motorola XOOM tablette kablosuz bağlantı (Wi-Fi) olmayabildiğini, olanlar da mutlaka WiFi ifadesinin geçtiğini hatırlatalım.
Akıllı telefonlarla birlikte hayatımıza giren mobil alıcılar Motorola XOOM tablette de mevcut. GPS, ivmeölçer, ortam ışığı sensörü, dijital pusula, jiroskop ve barometre tablette yer alan ölçüm aygıtları. Açıkçası bu açıdan oldukça zengin bir tablet, uygulama kapsamındaki geniş denizde yeterli aygıtları sağlamış görünüyor. ZiraAndroid Honeycomb ile çeşitli ölçüm aygıtlarını temel alan birçok yeni uygulama ve araç kullanılabilir.

Motorola XOOM’un ön tarafında 2 MP’lik bir kamera bulunuyor. 2 MP’lik kamera sabit odaklı iken; arka kısımda yer alan 5 MP’lik kamera otomatik odaklı ve çift LED flaş destekli. Ürünün yan kısımlarına göz attığımızda stereo hoparlörleri ve güç/bekleme düğmesini görüyoruz. Tabletin ses seviyesi sol tarafta kalan yan alandan kontrol edebiliyoruz. Ses demişken, Motorola XOOM tabletin bu alanında 3.5 milimetrelik kulaklık girişi olduğunu da ekleyelim.
Motorola XOOM üzerinde gerçekleştirilen hız ve performans testlerinde, çoklu pencere açma ve çoklu internet sayfası açma testleri başta olmak üzere birçok denemenin ardından olumlu sonuçlar alındı. Ayrıca gerçekleşen testler esnasında ürünün dokunmatik ekranının işlevselliğinde bir kayıp görülmedi. Tablet, oldukça hızlı açılıyor ve 3 boyutlu (3D) görüntülerde sorun çıkarmıyor.
İncelememizin başında da dile getirdiğimiz gibi Motorola XOOM, Android Honeycomb işletim sistemini kullanan ilk tablet bilgisayar. Google tarafından ortaya konan başarılı işletim sisteminin son sürümü olan Android 3.0 Honeycomb, ilk bakışta soğuk ve yumuşak kompozisyonlarıyla dikkat çekiyor. Önceki Android işletim sistemlerine göre daha kullanışlı bir arayüze sahip olan Honeycomb, yeni kullanıcıların dahi kolay uyum sağlayabileceği şekilde düşünülmüş. İyi bir takım çalışmasının gerçekleştiği her halinden ortada.  Tüm bu yeniliklere rağmen Android’e özgü genel havayı hissedebiliyorsunuz.

Android Honeycomb arayüzünü oluşturan birçok alanda bulunan durum çubuğu ile kendinizi zaman zaman Windows kullanıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Arayüze ait birçok ayarı kolayca yapmanızın mümkün olduğu Android Honeycomb, sosyal ağlarla da oldukça sıkı fıkı.
Motorola XOOM tarayıcı konusunda oldukça başarılı. Öyle ki, eğer normal dizüstü ya da masaüstü bilgisayarınızda Google Chrome kullanıyorsa XOOM tabletteki tarayıcıda hiç yabancılık çekmeyeceksiniz. Zira sayfalar hızlı ve akışkan bir şekilde yükleniyor. Android tabletlerin bir özelliği olan Flash desteğinin bu üründe de yer alıyor olması da kendisini gösteriyor.
Gmail, Android Honeycomb için yeniden tasarlandı. Ancak Gmail’in uzun süre beta olarak hizmet vermesinden alışık olduğumuz şekilde Honeycomb üzerinde de henüz kararlı bir şekilde işlevleri yerine getiremiyor. Bu eksi özelliklerin başında kullanıcı arabirimine getirdiği yük geliyor. Ancak ilerleyen haftalarda mutlaka bu konuda iyileştirilmeler gerçekleşecek ve Honeycomb ile gelen yenilikler daha temiz bir şekilde kullanılabilir olacaktır.
Motorola XOOM üzerinde yer alan stereo hoparlör oldukça kaliteli. Kulaklığa ihtiyaç duymadan eğer ortam da müsaitse rahatlık film izleyebilir ya da müzik dinleyebilirsiniz. Üründe yer alan HDMI 1.4 çıkışı ile yakınlardaki büyük ekranlı bir televizyona görüntüleri aktarabilir ve dokunmatik ekran deneyimini farklı bir şekilde yaşamayı sürdürebilirsiniz.

Motorola XOOM, 1080p değerinde tam yüksek çözünürlük (Full HD) özelliğine sahip olan videoları rahatlıkla oynatabiliyor. Her ne kadar Honeycomb işletim sistemine yönelik çözücü (codec) desteği şu anda yeterli seviyede olmasa da Android Market üzerinden gelecek üçüncü parti uygulamalarla daha geniş bir dosya uzantısı Motorola XOOM ekranlarında yer alabilir hale gelecektir.
Motorola XOOM’un sahip olduğu bağlantı özellikleri:
  • WiFi (kablosuz bağlantı) a/b/g/n
  • Bluetooth 2.1+EDR
  • USB 2.0
  • 4G LTE
  • HDMI 1.4
Güçlü bir bağlantı donanımına sahip olan XOOM tablete Android Market üzerinden Skype, Fring, Qik ve diğer popüler iletişim uygulamalarını indirebilirsiniz. Google Talk’un hali hazırda kurulu geldiği ürünü isteyen kullanıcılarVoIP hesapları üzerinden iletişimde bir adım öteye giderek de kullanabilirler.

3G desteği de sunan XOOM, kullanılan GSM operatörüne bağlı olarak görüntülü iletişime de olanak sağlıyor.
Üründe yer alan pil ile birlikte yüksek kullanım denemeleri, ürünün yaklaşık 5 saat çalışabildiğini gösteriyor. Bununla birlikte ürünün standart seviyede kullanılması halinde pil, 9 saate kadar dayanabiliyor.
599 USD'den başlayan fiyatlarla ABD'de satışı yapılabilen ürün, iPad'e karşı ciddi rakip olarak gösterilen ürünlerden biri. Samsung Galaxy Tab 10.1 tablete de rakip olarak gösterilen ve yakın özelliklere sahip olan ürün, Android Honeycomb işletim sisteminin sunduğu tüm mobil deneyimi yansıtabiliyor. Güçlü bir donanıma ve yazılıma sahip olan bu Android tablet, tercih edilebilir ürünlerin başında gelirken, yüksek fiyatı bazı kullanıcıların vazgeçmelerine sebep olabilir. Bunlarla birlikte ürünün Türkiye'ye ne zaman geleceği belli değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder