Howard Carter


9 Mayıs 1874 tarihinde dünyaya gelen ünlü ingiliz arkeolog ve mısır bilimci olan Howard Carter'ın 138'inci yaş günü anısına Google tarafından yeni bir logo yani Doodle yayınlandı. Gelin Howard Carter'ı birlikte daha yakından tanıyalım.
1874 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'nın Kensington semtinde dünyaya gelen Howard Carter'ın babası yetenekli bir sanatçı olan Samuel Carter ve annesi ise Martha Joyce (Sands)'tur.
1892'li yıllarda Mısır'da arkeoloji çalışmaları yapıp, Sir F.Petrie'nin Tell el-Amarna kazılarına katılan Howard Carter, daha sonraki dönemde Mısır hükümeti tarafından eski yapılar müdürlüğüne atandı. 1910 yılında Mısır kraliçesi Hatşepsut'un mezarının bulunduğu Teb kazılarında önemli bir rol oynadıktan sonra, Teb'de Krallar Vadisi araştırmaları sırasında  Çocuk Kral olarak bilinen Tutankamon'un mezarını 1922 yılında Lord Carnarvon ile işbirliği yaparak keşfetti. Times dergisine verdiği imtiyazlar ve Antik Çağ Servisi ile ters düşmesi yüzünden Mısır basını tarafından pek sevilmeyen Howard Carter, Lord Carnarvon'un ölümünden sonra Lady Evelyn ile evlendi.
2 Mart 1939 yılında hayata gözlerini yuman Howard Carter, Mısır'dan çok uzaklarda ölmüş ve cenazesine sadece eşi Lady Evelyn katılmıştır. Howard Carter'ın başlıca yapıtları arasında: IV. Thutmosis'in Mezarı (1904), Tutankamın'un Mezarı (ilk iki cilt 1923, 3.cilt 1933) gösterilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder