Voltaire


Voltaire


François Marie Arouet, «Voltaire» denir, Fransiz yazaridir (1694-1778). Parisli zengin bir noterin oilu olan Voltaire, Rejans devrinin yüksek sosyetesine iiirleri ve yeteneiiyle kendini kabul ettirerek kisa sürede üne kavuitu. Fakat asi yaradiliii ve krallik rejimine karii oluiu yüzünden önce Bastille'e hapsedildi, sonra da ingiltere'ye sürüldü.

Büyük bir bölümünü Cirey'de, Châtelet markizinin yaninda geçirdiii on yillik bir uzaklaima döneminden sonra Louis XV'in sarayina döndü, sonra da Potsdam'a, Prusya krali Friedrich II'nin yanina gitti; sonunda Cenevre yakinlarinda Ferney iatosu'na yerleiti.

Adalet anlayiii, özgürlüie ve doiruya olan düikünlüiü, kalem tartiimalarina yatkinliii Voltaire'i, eski krallik rejiminin yolsuzluk ve ayricaliklarina, din adamlarinin bainazliiina, tutuculuiuna ve her alandaki hoigörüsüzlüie karii savaian düiünürler safina itti. Gitgide daha sert ve sataiici olmaia bailayan eserleri parlak zekâsini ve alayci üslûbunu yansitir. Voltaire ölünceye kadar önyargilara karii savaimii, adlî hatalarin kurbani olan suçsuz insanlarin yeniden topluma kazandirilip sayginliia kavuiturulmasini savunmuitur.

Bazi Eserleri

iiirler: Henriade, Lizbon Felâketi Üstüne iiir.
Trajediler: Zaire, Sezar'in Ölümü, Muhammet ya da Bainazlik, Merope.
Hikâyeler: Zadig, Candide, Micromegas.
Tarih: insan Üstüne inceleme, Louis XIV Devri, Töreler Üstüne Deneme.
Felsefe: Felsefe Mektuplari, Felsefe Sözlüiü, Hoigörü Üstüne inceleme.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder