HTC Explorer


Piyasaya sürdüğü kaliteli ürünlerle tanıdığımız HTC firmasının 2011 yılı eylül ayında kullanıcısı ile buluşturduğu HTC Explorer modelinin incelemesinde bulunacağız. Genelde benzer tasarımlı ürünleri bulunan firmanın bu yeni ürünü oldukça kompakt yapıda olup, hafiftir.
Diğer özellikleri bakımından da oldukça iyi olan Explorer, günlük ve sosyal anlamda bütün ihtiyaçlarınıza cevap verecek niteliklere sahiptir. HTC Explorer'ın mütevazi paketi içersinde şarj cihazı microUSB kablosu ve kulaklığı yer alıyor.

Tasarım ve Boyut

101.3 x 59.4 x 12,4 mm boyutlarına sahip olan HTC Explorer, küçük ve uyumlu boyutlarda olup, 108 gram ağırlığı ile oldukça hafiftir. Plastik malzemeden inşa edilen kompakt telefon kullanım açısından oldukça rahattır. Mor, turuncu, mavi, siyah, metalik gri gibi kapak renkleriyle sunulan HTC Explorer, her yaştan ve zevkten kullanıcısına hitap ediyor. 3.2 inç boyutundaki dokunmatik ekranı altında home, menü, arama ve geri olmak üzere dört adet kapasitif tuş barındırırken tuşların titreşimle geribildirim özelliği bulunuyor.
HTC ExplorerHTC Explorer'ın sol yan tarafında microUSB port(şarj ve veri bağlantısı için) yer alırken, sağ kısmında lastik malzemeden yapılandırılmış, açıkçası kullanımı pek rahat olmayan ses ayar tuşu bulunuyor. Üst kısmına ise 3.5 mm kulaklık jakı ile güç/kilit butonu ev sahipliği yapıyor. HTC Explorer'ın arka paneli oldukça çekici olup, desenli plastik ve metal plakadan meydana geliyor. Plaka üzerinde HTC logosu ile 3 MP kamerası bulunuyor.

Kamera

2048x1536 piksel çözünürlüğünde 3.15 MP kameraya sahip olan HTC Explorer, sabit odaklı kamerası ile karşımıza çıkıyor. Led flash desteği içermeyen kamerasının arayüzü oldukça verimli işliyor. Denetimlerin çoğu sanal olup, vizör ekranın sağ kısmında yönetebiliyorsunuz. Fotoğraf/video geçişi, deklanşör tuşu, galeri kısayou, sanal zoom butonu gibi simgelere ekranda ulaşabiliyorsunuz. Coğrafi etiketleme ve yüz tanıma özelliğinden faydalanarak resimlerinizi daha eğlenceli kılabiliyorsunuz.
Fotoğraf arayüzüne benzeyen kamerası özelleştirilebilir
seçeneklerden oluşuyor. Video çözünürlüğü, kayıt sınırı ayarlayabiliyor, gri tonlama, sepya, negatif, solarize ekleme gibi özelliklerden de faydalanabiliyorsunuz. 24 fps'de VGA (640x480) çözünürlüğünde video kaydı yapabiliyorsunuz. Video kalitesi ortalama seviyede iken çektiğiniz videoları YouTube üzerinden paylaşabiliyorsunuz. İkincil kamera desteği içermeyen telefonun maalesef görüntülü arama özelliği de bulunmuyor.

Temel Özellikler

Arayüz ve İşletim Sistemi: Android işletim sistemi ile yönetilen HTC Explorer, Sense kullanıcı arayüzü ile birlikte sunuluyor. Oldukça işlevsel ana ekranında arama, mesaj, kamera ve mail olmak üzere dört farklı simge ile karşılaşıyorsunuz.
En altta bulunan halka simgesi yardımıyla farklı uygulamalara kısayoldan erişim sağlayabiliyor, farklı simge atamaları yapabiliyorsunuz. 7 farklı ekranı bulunan cihazın her bir ekranına ulaşmak istediğiniz uygulamaları ekleyebiliyor ya da işinize yaramayan uygulamaları kaldırabiliyorsunuz.
HTC Explorer YanEkran ana menü yapısı 4x4 düzeninde tablo şeklinde iken, görünümü liste olarak değiştiremiyorsunuz, maalesef. Ana menünün alt kısmında 3 sekme mevcutken bu sekmeler yardımıyla sık kullanılanlar, kişiselleştir butonu (duvar kağıdı, zil sesi, alarm, bildirimler, ses ayarlama) ve homescreen (kısayollar, klasörler) için tercih öğelerine erişim sağlayabiliyorsunuz.
Genel kullandığınız ekranınızın sağ yan kısmında ise mesaj, müzik çalar, kamera, internet ve market erişimi sağlayabileceğiniz 5 adet kısayol mevcut olup, bu simgeler üzerinden doğrudan uygulamalara yönelebiliyorsunuz. Ekranlarınıza widget eklemesi yaparken simgeyi tutup ekrana sürüklemeniz yeterli olurken, kaldırırken alt kısımda bulunan butondan faydalanabilirsiniz. Bildirim alanında ise GPS, Bluetooth. Wi-Fi'a erişim sağlıyorsunuz.

Ekran - Display

320 x 480 piksel çözünürlüğünde 3.2 inç boyutunda kapasitif dokunmatik ekrana sahip olan HTC Explorer, TFT ekranında 256k renk desteği sunuyor. Çok keskin görüntü kalitesine sahip olamayan ekranı görüş açısı bakımından oldukça iyi diyebiliriz. Kontrast ve renk doygunluğu açısından da beklediğimiz gibi iyi olmayan ekranı genel anlamda orta düzeydedir.

Mesaj Özellikleri

SMS, MMS, Email, Push Email, IM desteği sunan HTC Explorer, her türlü mesajlaşma içeriğini işleyebilirken, G-Talk, Google sohbet ağı ile uyumlu çalışıyor. SMS ve MMS'lerinizde bütün konuşma listenizi yönetebiliyor, kişilere ait görüşme listesi oluşturabiliyorsunuz. Alıcı kısmına isim ya da numara yazmaya başladığınızda çıkan ön liste yardımıyla kolaylıkla kişilere ulaşabiliyorsunuz. Metin mesajlarınıza resim ya da ses dosyası ekleyerek otomatik olarak MMS mesajı şeklinde iletilerinizi oluşturuyor, teslim mesajlarını etkinleştirebiliyorsunuz.
Metin ekranında sanal QWERTY klavye yardımıyla mesajlarınızı oluştururken, klavyeyi yatay ya da dikey modda kullanabiliyorsunuz. Metin işlemlerinizde kes kopyala, yapıştır gibi fonksiyonları kullanabiliyorsunuz. Kurulu olarak bulunan e-posta işletimciniz tüm e-posta hesaplarınızı kontrol etmenize imkan tanırken, gelen iletilerinizi tek bir gelen kutusunda topluyor. Birden fazla hesabı aynı anda kontrol edebiliyor, dört sekmeden oluşan e-posta uygulamasında tarih, gönderen ve boyut sıralaması seçenekleri ile karşılaşıyorsunuz.

Multimedia Özellikleri

HTC Explorer'ın galeri bölümünde albüm uygulamaları, resimleri ve videolarınızı bulabiliyor, isteğinize bağlı olarak klasörlerinizi gizleyebiliyorsunuz. Explorer üzerinden fotoğraf paylaşım işlemi oldukça kolay olup, tercih ettiğiniz paylaşım yöntemini seçerek işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu işlemi Bluetooth, e-posta, Facebook ya da Picasa üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca doğrudan YouTube ‘a video yüklemesi yapabiliyorsunuz. Resimler üzerinde kırpma, döndürme ve efekt uygulamaları yapabiliyorsunuz. Multi touch desteği içeren HTC Explorer resimlerinizi tararken çift tıklama ile tam yakınlaştırma yapmanıza imkan sunuyor.
HTC Explorer ArkaBütün videolarınıza galeri bölümü ya da video kısayolu aracılığı ile ulaşabiliyorsunuz. Video dosyalarınızı Bluetooth, mms, e-posta, Facebook ya da YouTube üzerinde paylaşabiliyorsunuz. Alt yazı desteği içermeyen video oynatıcısı DivX ve XviD video formatlarını destekliyor.
Sekmeli arabirimden oluşan müzik çaları müzik koleksiyonunuzda yer alan parçaları sanatçı, albüm, türe göre filtrelemenize imkan tanırken, bütün şarkı listesine de erişim sağlayabiliyorsunuz. Tüm şarkılar için albüm kapağı güncellemesi yapabiliyorsunuz. Ekolayzır ve ses geliştirme ayarları ile oynamalar yapabiliyorsunuz. Müzik çalarınızı arka plana konumlayarak diğer işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz.
Oldukça basit arayüze sahip FM radyo ile donatılan Explorer, mevcut olan istasyonları otomatik olarak bulurken, RDS desteği sayesinde hangi frekansta olduğunuzu görmenize olanak sağlıyor. Ses kalitesi bakımından oldukça başarılı olan HTC Explorer'ın frekans tepkisi oldukça iyiyken aşırı bas frekanslarında sıkıntı çıkarabilir.

Hafıza ve Depolama

90 MB dahili hafızaya sahip olan HTC Explorer, 512 MB ROM ve 512 MB RAM hafızasına sahiptir. Cihazın dahili hafızası sınırlı olduğu için ek belleğe ihtiyaç duyuluyor, bu yüzden Explorer'ın hafızasını microSD kart desteği yardımıyla 32 GB'a kadar genişleterek kullanabiliyorsunuz.

İnternet ve Data Özellikleri

HTC Explorer, GPS, EDGE, 3G ve Wi-Fi desteği içerirken, Android tarayıcısı ile karşımıza çıkıyor. Web sayfa yüklemesi tamamlandıktan sonra sayfa içeriğinin tamamını ekranda görebiliyorsunuz. Yakınlaştırma, sayfa yenileme, geri, sayfa kaydırma gibi işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebiliyor, yer imi eklemesi yapabiliyor, geçmiş ziyaret ve sık kullanılanlara rahat erişim sağlayabiliyorsunuz. Sayfa üzerinde bir metin seçip kopyalayabiliyor, hızlı arama uygulamasından faydalanabilirken, iletiyi sosyal ağlarda paylaşabiliyorsunuz. Full flash desteği içeren web tarayıcısı Youtube videolarını sorunsuz bir şekilde izlemenize olanak tanıyor. Flash oyunlarını açabiliyor, oyunlarınızı tam ekran ya da manzara modunda oynayabiliyorsunuz.
Office uygulaması ve pfd önceden yüklenmiş olarak HTC Explorer da mevcuttur. Android market uygulaması ve HTCSense.com ‘a ücretsiz bağlanabiliyorsunuz. GSP alıcısı sayesinde Maps hizmetinden faydalanırken, trafik ve yol haritaların ekranda görüntüleyip, rotanızı belirleyebiliyorsunuz.

Kullanılabilirlik ve Performans

HTC Explorer, ses konusunda hiçbir sıkıntısı bulunmuyor ve telefon görüşmelerinizi rahatlıkla gerçekleştirmenize olanak sunuyor. Akıllı arama özelliği de barındırırken, cihaza arama geldiğinde ters çevirerek otomatik olarak sessiz konuma alabiliyorsunuz. 1230 mAh Li-Ion batarya kapasitesine sahip olan HTC Explorer ile 8 saate kadar konuşma ve 485 saate kadar aktif bekleme yapabiliyorsunuz.
HTC Explorer Teknik Özellikleri
Ağırlık:108 g
Genişlik:57.2 mm
Yükseklik:102.8 mm
Derinlik:12.9 mm
Ekran Büyüklüğü:3.2"
Piyasaya Çıkış Tarihi:2011, Eylül
Renkler:Siyah, Turuncu, Mor, Metalik Gri
Network:GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900/2100
Veri:GPRS 80 kbps, EDGE 236.8 kbps, Bluetooth, v3.0 with A2DP, USB v2.0 microUSB, HSDPA. 14.4 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g
Hafıza:90 MB Dahili Hafıza, 512 MB ROM, 512 MB RAM
Genişletilebilir Hafıza:32 GB
Bağlantı:USB v2.0, Bluetooth, v3.0
Web Tarayıcısı:HTML, Adobe Flash
Media ve Müzik:XviD/MP4/H.264/H.263/WMV video oynatıcı, MP3 / eACC+/ WAV/ WMA9 müzik oynatıcı
Kamera:3.15 MP, 2048x1536 piksel, coğrafi etiketleme, yüz tanıma
Mesajlaşma:SMS, MMS, E-mail, IM, Push E-mail
İşletim Sistemi:Android, v2.3 (Gingerbread)
Genişletilebilir Hafıza:microSD
İşlemci:600 MHz Cortex A5
Melodi:Titreşim, MP3, WAV
Diğer Özellikler:RDS destekli FM radyo, Organizatör, SNS entegrasyonu, Java, Google Search, Maps, Gamil, YouTube, G-Talk, Picasa Entegrasyonu
Batarya:1230 mAh Li-Ion
Konuşma Süresi:460 dakika (2G) - 453 dakika (3G)
Bekleme Süresi:485 saat (2G) – 445 saat (3G)
Sar Değerleri:Baş: --- Gövde: ---

Artı ve Eksileri

  • Artıları: Hafif ve kompakt, 3G ve Wi-Fi desteği, 3.2 inç kapsitif dokunmatik ekranı, Android işletim sistemi, GPS alıcısı, 3 MP sabit odaklı yüz tanıma ve coğrafi etiketleme özellikli kamerası, microSD yuvası, 32 GB'a kadar genişletilebilir hafızası, 3.5 mm standart kulaklık çıkışı, RDS destekli stereo FM radyosu, akıllı arama özelliği, DivX ve XviD video format desteği, Adobe Flash desteği, HTCSense.com entegrasyonu, ultra hızlı önyükleme süresi.
  • Eksileri: Yavaş işlemcisi, sabit odaklı kamerası, ikincil kamera desteği bulunmaması.

Editörün Yorumu

Kompakt boyutları ve hafifliği ile kullanım açısından oldukça elverişli olan HTC Explorer, hoş dizaynı ile bizim beğenimizi kazanıyor. 3 MP kamerası dokunmatik ekranı, Android tarayıcısı, Facebook erişim desteği, iyi ses kalitesi gibi özellikleri ile artı puan alan cihaz ikincil arama desteğinden yoksun olması, kamerasının düşük çözünürlüğü gibi eksiklikleri de barındırıyor. Genel anlamda orta düzeyde bir telefon olan HTC Explorer'ın fiyatı ise 680 TL ile 700 TL arasında değişim gösteriyor.
HTC Explorer Ön ve Arka Açıdan Büyük Görünüm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder