Ahtapotun Kaç Bacağı Var.?



Ahtapotun Kaç Bacağı Vardır.??


Şimdiye dek “sekiz bacağı” olduğunu düşündüğümüz ahtapotların, aslında yalnızca 2 bacağı olduğu ortaya çıkarıldı. Geriye kalan 6 uzantı, ahtapotun kolları. Dünyanın en zeki omurgasız canlıları olarak tanınan ahtapotlar, emici vantuzlarla kaplı kolları yardımıyla alet de kullanabiliyorlar.

Sucul yaşam uzmanlarının 2000’in üzerinde ziyaretçinin gözlemlerinden de yardım aldığı çalışması, ahtapotların uzantılarının ilk 3 çiftini daha çok yakalama, kavrama ve alet kullanma gibi işlevler için kullanmayı tercih ettikleri kanıtlandı.

Gözlemler sonucu ahtapotlar hakkında edinilen diğer bilgilerse, ahtapotlarda sağaklık ya da solaklık gibi kavramların bulunmadığı, ancak daha önce de düşünüldüğü gibi, kavrama hareketinde görsel verilerden yararlandıkları. Çünkü gözlerinden birinde görüş kaybı olan ahtapotlarda, diğer taraftaki kolların daha fazla ve daha başarıyla kullanıldığı gözlenmiş. Bu bilgi, gözlerinde rahatsızlık olan ahtapotların bundan böyle doğru taraftan beslenmelerine de yardımcı olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder